En kop kaffe er ikke bare en kop kaffe. Det har nemlig stor betydning, hvordan man tilbereder ens kaffe og hvilke bønner man bruger, hvis man vil opnå det bedste resultat.
Det er en kunst at lave en god kaffe. Her kan du se, hvordan du også kan få det bedste resultat, når du laver kaffe.
Brug de rigtige kaffebønner
For det første er det vigtigt, at man bruger de rigtige råvarer. Hvis du vil have en rigtig god kaffebønne, skal du finde et godt kafferisteri, som sælger kafferbønner af høj kvalitet, og som har ristet dem rigtigt. Her kan du vælge mellem forskellige landekaffer, som hver har sine karakteristika og smagsnuancer. Det har stor betydning for kaffen, om den er blevet ristet rigtigt. Hvis bønnerne bliver ristet for hårdt, vil olierne i bønnerne trække sig ud og de får en olieret overflade og en kraftigere smag. Det er også vigtigt, at der ikke går for lang tid, førend kaffen bliver ristet, efter at bønnerne er blevet høstet. Der bør helst ikke gå mere end tre måneder fra kaffehøsten til, den bliver ristet.
En anden løsning er at købe din kaffe i en specialbutik eller café, som sælger frisk kvalitets kaffe, som først bliver malet, når du køber den, eller mal din kaffe hjemme på en god kaffekværn i små portioner. Kaffe, som er malet mister nemlig hurtigt sin aroma og skal derfor anvendes forholdsvis hurtigt efter, den er blevet malet. I praksis vil det sige, at kaffen helst skal anvendes inden for 1-2 uger førend du anvender den. Efter denne tid mister kaffen noget af sin aroma og smag. Undgå at tilføre yderligere ilt til kaffen ved at lade kaffen blive i posen, som helst skal være en ventilpose, og læg posen i en tætsluttende dåse. Nogle vil anbefale at sætte kaffen, både som hele bønner eller formalet, i køleskabet eller fryseren. Det kan være en udmærket idé, hvis ikke det er dagligt, at man bruger kaffen. Men husk at kaffen er pakket godt ind og ikke tager smag af andre fødevarer.
Undgå supermarked kaffe
Det betyder også, at den kaffe, du kan købe i et supermarked, industriel kaffe, ofte allerede har stået for længe på hylderne og dermed har mistet noget af sin aroma og smag. Godt nok kan du måske få den billigere her end i en specialbutik eller en ægte kaffeshop, men du får til gengæld ofte en kaffe, som har en helt anden smag. Det har den, både fordi den er af en dårligere kvalitet, ofte bruges der blandingskaffe fra flere lande af og fordi den har stået for længe på supermarkedets hylder.
Kaffen skal være friskkværnet
Men det korte af det lange er altså, at kaffen skal være friskkværnet. Du kan selvfølgelig også selv kværne din kaffe, hvis du har mulighed for det. På den måde får du en kaffe, som er helt frisk i smagen, og som bevarer sin fulde aroma.
Afkalk din kaffemaskine
Det næste, du bør vide er, at det er vigtigt, at du vedligeholder din kaffemaskine. Det betyder først og fremmest, at du jævnligt bør afkalke din kaffemaskine. Hvis ikke kaffemaskinen jævnligt bliver afkalket, danner der sig hurtigt ekstra kalklag i maskinen, hvilket betyder, at kaffen kommer til at trække længere. Og det påvirker igen smagen, så kaffen smager mere bitter. Skyl gerne filteret med kogende vand, da filteret kan afgive nogle dårlige smagsstoffer eller investere i et guldfilter, som er belagt med et fint guldlag og kan anvendes igen og igen. Der findes i dag mange metoder at brygge kaffe på ud over kaffemaskine, når du vil have en filter kaffe. Tragt kaffe har igen vundet indpas, både små tragter til en enkelt kop eller store, er svarer til en stor kande. Mange kaffebarer sælger de små tragte.
Hold dit udstyr rent og pænt
Det er i det hele taget vigtigt for både smagen og hygiejnen, at du holder det udstyr, du bruger til at lave kaffen med, rent og pænt. Det gælder også stempelkanden, hvis du laver stempelkaffe. Husk i den forbindelse jævnligt at rense stempelkandens filter.
Kildevand eller kalkfattigt vand
Hvad det vand, du bruger til kaffen angår, er det en fordel, at det er kildevand. Almindeligt drikkevand indeholder nemlig i mange dele af Danmark en hel del kalk. Og det påvirker smagen af den kaffe, du laver, hvis der er for meget kalk i vandet.
93-95 grader varmt vand
Hvis du bruger stempel- eller filterkaffe, er det vigtigt, at du ikke hælder spilkogende vand over kaffen. I stedet bør du vente et øjeblik, indtil vandet har en temperatur på omkring 93-95 grader celsius. På den måde opnår du det bedste resultat.
Lad ikke kaffen trække for længe
Undlad at lade kaffen trække for længe i en stempelkande, førend du presser stemplet ned. Når kaffen får lov at trække længe, bliver den nemlig mere bitter i smagen.
God fornøjelse
Hvis du følger disse råd, har du de bedste chancer for at få lavet en rigtig god kop kaffe.
Rigtig god fornøjelse!